skip to main | skip to sidebar

dissabte, 2 de gener del 2010

Manseng noir, Izquiriot haundi

Manseng noir, Izquiriot haundi

Origen i distribució

Ve de l'oest de dels Pirineus , en concret la vinya de Jurançon . Està prop de la Tannat que podria estar relacionat.

Només es conrea a les vinyes de la falda dels Pirineus francesos. Es va replantar una altra vegada des de fa trenta anys amb la moda de "les varietats oblidades".

Característiques ampelogràfiques

Extrem de les branques joves amb una molt alta densitat de pèls tombats.
Les fulles joves de color vermellós als punts de bronze.
Verd fosc, fulles madures orbiculars o cuneades, senceres
Baies arrodonides.


Característiques agronòmiques

Cultiu: es requereix una poda llarga, perquè els borrons de la base tenen baixa fertilitat, però poc controlada dóna grans rendiments. És polivalent en sòls diferents.
Sensibilitat: És més aviat rústica, que no té sensibilitat a res especial.
Tecnologia: Els raïms són compactes de baies petites a mitjanes, Gros Manseng i Manseng Petit. Els vins que ofereixen són molt acolorits, alegre i astringents, permeten una llarga criança i guarda. Donen qualitat als cupatges

Genètica

Un clon N º 897.

Gros Manseng 

Gros Manseng és una variació de raïm blanc de Manseng que produeix vins secs al Jurançon i Béarn les regions del sud-oest de França . En Gascunya es permet al Pacherenc du Vic-Bilhà apel·lació d'origen controlada (AOC), al Côtes de Gascogne i en el Floc de Gascogne .

Mentre que les vinyes de raïm de Gros Manseng i Manseng Petit s'assemblen molt entre si, hi ha clares diferències. Manseng Gros són més grans i menys susceptibles a corriment . La vinya també produeix molt més alt rendiment , però el vi resultant és menys elegant i ric que el vi fet de Petit Manseng .

Encara que per si sol, Gros Manseng té el potencial per produir vins amb sabor intensament amb alta acidesa , albercoc i codony de fruites amb espècies i flors notes. El temps de la collita tindrà un paper important en el tipus de vi que el raïm es produeixen. Quan es tria un potencial nivell d'alcohol de 11,5 a 12%, el vi resultant tindrà més característiques de la fruita fresca i flors. Si es recullen més endavant en un contingut d'alcohol potencial de 12,5 a 13,5, el gust serà molt més intens i poderos. Malgrat la seva gruixuda pell, cal un maneix delicat a la vinificació. A diferència de molts raïms, el suc de la Manseng Gros és de color gris el que significa que ja està propens a produir  vins de color daurat amb molt mínim contacte amb la pell . Si els raïms es pressiona massa dóna gust aspre o el raïm es deixen en contacte prolongat amb la pell, el vi resultant serà molt gruixut amb nivells excessius de tanins i polifenols . Alguns productors de vi estan experimentant amb raïm botrititzat, vi envellit en roure que s'han establert comparacions favorables al fet vi igualment de semillón .  Vi molt apreciat per la seva capacitat de maridatge amb el foie gras .


Petit Manseng 

Petit Manseng és una variació de raïm blanc de Manseng i produeix el vi més alta qualitat d'un raïm en la família Manseng. El nom es deriva de les seves baies petites, de pell gruixuda. Juntament amb els rendiments petits de la vinya, la majoria dels agricultors Petit Manseng produir al voltant de 15 hectolitres de vi per hectàrea . El raïm es deixa sovint en la vinya fins al desembre per produir una collita tardana, vi de postres . El raïm es conrea principalment en el Llenguadoc , Jurançon i Pacherenc du Vic Bilhà, però recentment ha atret l'interès en el món del vi de Nova regions com Califòrnia , Virgínia i Austràlia .  Això ja era present en l'Uruguai , quan els colons bascos va portar "Manseng" i Tannat vinyes amb ells a la seva nova llar. Tot i ser fàcilment reconeixible com un raïm blanc, mentre que cert Manseng és un raïm negre, el vi que es Petit Manseng segueix normalment etiquetats simplement com "Manseng". El raïm es deixa sovint en la vinya per a produir un vi de collita tardana a partir de les panses.

Alguns sinònims de Petit Manseng són Manseng Blanc, Petit Mansenc i Mansegnou utilitzat a França, així com Ichirota Zuria Tipia, Izquiriot haundi utilitzat a Espanya .
 

Varietats de Raïm Copyright © 2011 | Template created by O Pregador | Powered by Blogger