Varietat de raïm negre que podem trobar a Catalunya i les Illes Balears, és autòctona de la Conca de Barberà, a Catalunya, on ocupa una superfície molt reduïda i s'utilitza sobretot per elaborar caves rosats, doncs dóna poc color per als vins negres. Està permesa en les Denominacions d'Origen Costes del Segre i Conca de Barberà.
Creix sobre sòls de granit amb aspecte blanquinós degut a la presència de calç, i és de brotació lenta amb escàs desenvolupament, ja que els sòls en els quals creix són poc fèrtils, ben drenats i més aviat pobres. És preferible donar-li podes curtes de formació en got per evitar que la planta envelleixin amb rapidesa, ia més és sensible a les arnes, l'oïdi, però força resistent a Botrytis. Sensible també a les gelades de primavera, la verema és tardana (finals de setembre, principis d'octubre) amb uns rendiments mitjans, en els quals s'obté un vi amb un grau alcohòlic moderat, entre 10-11,5% i bona acidesa vegetal .
Conducció alçada, sent una varietat vigorosa i amb circells curts i bifurcacions, amb un raïm de mida mitjana, compacte i amb les espatlles oberts, sent la baia esfèrica, de tamany mitjà i un color blau-negrós. Els vins rosats obtinguts amb aquesta varietat són frescos, lleugers i afruitats, d'un color rosa-gerds molt net i brillant.
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada