Varietat de raïm blanc el conreu destaca a Jerez, on s'utilitza per a l'elaboració dels Fins de Jerez i les Manzanilla de Sanlúcar, es pot trobar sota molt diversos noms, com Albán, listán o Temprana entre d'altres. Varietat típica d'Andalusia, també la podem trobar a les Canàries, Cantàbria, Castella i Lleó i Galícia, per a l'elaboració de vins secs.
És sensible a l'oïdi i la Botrytis, però al ser de brotació mitjana és menys sensible a les gelades de primavera, i és molt fèrtil, amb bones produccions i alts rendiments, no només per hectàrea sinó també en most, podent assolir una bona graduació alcohòlica amb baixa acidesa, propiciant el seu ús per a l'elaboració dels vins de Jerez.
El raïm és gran i de forma piramidal i una mica allargada, amb unes baies també grans, esfèriques o ovalades de color daurat o verd groguenc i la pell fina. Així els vins que s'obtenen, com ja hem vist, poden assolir una alta graduació alcohòlica, superant els 15 º en volum, que són sotmesos a la criança biològica mitjançant el sistema de criaderos i soleres, resultant vins amb aromes a fruits secs, especiats i fins i tot lleugers records salins.
Palomino jerez, Palomina - jerezano, Listán de Jeréz (Francia), Perrum (Portugal), Fransdruif (Sudafrica)
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada