Varietat de raïm blanc que podem trobar a Galícia (Rias Baixas i Ribera Sacra), i també en el nord de Portugal, es coneix a més amb altres noms com Loureiro, Marqués, Blanco Redondo o Dourada. Apreciada per les seves aromes potents i complexos, s'utilitza en l'elaboració dels vins verds.
.
De molt bona fertilitat, admet podes curtes i és poc sensible a les gelades a causa de la seva brotació tardana, encara que sí ho és a les arnes del raïm i als fongs. Amb rendiments elevats, obtenim vins de poc grau alcohòlic però elevada acidesa, la qual cosa unit a la presència de gas carbònic aporta frescor i espurna al vi.
.
Porte semierguido i circells de mitjans a llargs, el seu raïm és cilíndric i amb ales, però poc compacte, essent les baies de mida mitjana a petit, esfèriques i de color groc-verdós.
.
Els vins obtinguts presenten uns aromes típics a la fulla verda del llorer, així com notes herbàcies en general, garantint elegància i autenticitat al vi. Es pot utilitzar per complementar, en petites quantitats, amb altres varietats menys sòlides i més parca en aromes, ja que els arrodoneix i els dóna complexitat.
Fitxa del MAPA
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada