skip to main | skip to sidebar

diumenge, 8 d’agost del 2010

Chasselas blanc


Chasselas és una varietat de raïm blanc cultivada a Suïssa, França, Alemanya, Portugal i Nova Zelanda.
Les teories sobre el seu origen són variades. Alguns creuen que originàriament prové d'Egipte amb un cultiu de 5.000 anys d'història. Altres, entre ells Pierre Galet, creuen que és una varietat nativa de Suïssa.
.
El raïm chasselas es conrea en nombrosos vinyes europeus, principalment com a raïm de taula. Es pot obtenir un vi sec i lleuger, de color groc clar, a vegades perlant, és a dir, amb una mica d'agulla. Chasselas es vinificacions majorment per un vi blanc fruitat i sec, ple.
Es cultiva àmpliament en els cantons de Suïssa on té diversos sinònims regionals, sent el principal d'ells Fendant al cantó de Valais, degut a que els seus grans es parteixen amb la dent. Es considera un emparellament ideal per formatges típicament suïssos, en raclette o en fondue, podent prendre's també com a aperitiu. Chasselas també és coneguda com Perlan al districte de Mandement. Durant molts anys va ser la principal varietat de vinya cultivada. Des dels anys 1980, ha guanyat força davant d'ella la pinot gris, la chardonnay i sobretot raïms negres. És cert que la producció de vi, a la Suïssa francòfona en particular, es va diversificar molt. Es troben almenys cinquanta-quatre vides diferents, tant blanques com negres. Dins del cantó de Neuchâtel, ha rebut un nou impuls amb la recent comercialització de vi jove, no filtrat, però no vin Primeur. És lleugerament tèrbol i pot conservar durant un any, fins i tot més. La fendant de Sion en el Valais és molt característica, degut al seu costat mineral.
A França es conrea principalment en el vinya de la vall del Loira on s'ensambla amb la sauvignon blanc per fer Pouilly-sur-Loire i en la regió de Savoia on es tracta a la manera suïssa. És el raïm chasselas de Moissac la més famosa, beneficiant d'una denominació d'origen. Existeix la raïm chasselas daurada de Thoremy que, gràcies a un mètode de conservació original, pot consumir des de Nadal fins al mes d'abril.
Els cultivadors alemanys de la regió de Baden la coneixen amb el nom de Gutedel. Es cultiva com a raïm de taula en Turquia. A Nova Zelanda s'utilitza principalment per a vins blancs dolços. Els cultivadors californians i australians coneixen aquesta varietat amb el nom de Chasselas Dore o Golden Chasselas.
A Espanya aquesta varietat es troba autoritzada com raïm de taula (Ordre APA/1819 / 2007).

Els aromes primaris són de citrics i préssec i en boca és força neutre.
.


 

Varietats de Raïm Copyright © 2011 | Template created by O Pregador | Powered by Blogger