skip to main | skip to sidebar

dimecres, 25 d’agost del 2010

Chardonnay


La varietat Chardonnay es troba a tot arreu del món, des del seu lloc d'origen, la Borgonya, fins a Xile, Austràlia, Canadà, Austria, Xina, Anglaterra, i com no a la Península Ibèrica.
A Catalunya, s'utilitza per a el·laborar vi blanc i cava, juntament amb les varietats, Xarel·lo, Macabeu i Parellada.
Les característiques organolèptiques que trobarem als vins Chardonnay són:
  • fruits tropicals, des de la pinya, pruna, plàtan o llimona de raïms verds fins a albercoc, préssec confitat dels raïms madurs
  • nata
  • mantega
  • fruits secs
  • mel
Si el vi ha estat criat adequadament en barrica, trobarem matisos d'espècies:
  • fum
  • vainilla
  • canyella
  • clau
  • cafè
La vinífera blanca Chardonnay originària de Maconais  ha tingut una ràpida expansió a Catalunya en els darrers vint anys. Actualment ocupa més de 3.130 ha, que representa un 5% de la superfície vitícola total, i està reconeguda en onze de les dotze Denominacions d’origen catalanes –en totes menys la DOQ Priorat-. Per les seves característiques, el raïm del Chardonnay permet elaborar una gran diversitat de vins –vins tranquils joves o de criança, vins base per a caves, vins obtinguts en fermentació en barrica...-. Aquesta gran versatilitat ha fet que s’estengués per totes les zones vitícoles del món  (tot Europa, Califòrnia, Sud-àfrica, Austràlia, Argentina...).
A Catalunya, el Chardonnay s’està destinant tant a l’elaboració de vins tranquils o de criança com a cupatges en els vins base per a l’elaboració de caves. Segons quin sigui aquest destí d’elaboració, les característiques desitjades dels raïms varien i aquestes es poden modificar, encara que sigui parcialment, mitjançant les tècniques de conreu.



 

Varietats de Raïm Copyright © 2011 | Template created by O Pregador | Powered by Blogger