skip to main | skip to sidebar

diumenge, 2 d’octubre del 2011

Aglianico



L'Aglianico és un raïm negre d'origen italià conreat principalment a la  Campània , a Basilicata , a Apulia i a Molise . S'ha introduït recentment aquesta vinya a Austràlia , per la seva preferència particular dels climes assolellats.

Sinònims

Aglianica, Aglianichella, Aglianico del Vulture, Aglianico Femminile, Aglianico Mascolino, Aglianico Nero, Aglianico Tringarulo, Aglianico Zerpoluso, Aglianicuccia, Agliano, Agnano, Agnano vaig Castellaneta, Cascavoglia, Cerasolo, Ellanico, Ellen, Fresella, Gagliano, Ghiandara, Ghianna, Ghiannara , Glianica, Gnanico, Olivella di San Cosmo, Ruopolo, Sprierna, Tringarulo, Raïm dei Cani, Raïm di Castellaneta

Característiques

Entre les característiques principals del Aglianico, s'observa el gruix de la pell, així com el seu període de maduració, molt tardà per a una varietat de raïm que es beneficia d'un clima tan càlid, el que afavoreix la complexitat d'aromes i gustos susceptibles de ser oferts per aquest vi.


  • Època de maduració: mitjana o tardana (octubre).
  • Vigor: mitjà a alt.
  • Productivitat: abundant i constant.
  • Pes mitjà del raïm: mitjà-baix (150-250 g).
  • Raïm: mitjana a petita, forma esfèrica, de color negre i blau, poca consistència i gruix mitjà.
  • Exigències ambientals i de cultiu: terrenys d'origen volcànic, però s'adapta bé a diversos tipus de terreny. Aguanta les altes temperatures estivals i les sequeres prolongades.
  • Usos: exclusivament per a la vinificació, preferentment monovarietal. 
Història 

Es tracta d'una antiga vinya, probablement originària de Grècia i introduïda a Itàlia al voltant del segles VII-VI ac. L'origen del seu nom és dubtós. Podria procedir de l'antiga ciutat d'Elea (nom actual Novi Velia ) sobre les costes tirrena de la Basilicata o més simplement d'una deformació de la paraula Ellen. Un testimoni històric de la presència d'aquesta vinya es troba en els escrits de Horaci , que canta la qualitat del seu terrer i el seu bon vi.

El nom original (Elleanico o Ellen) precedeix Aglianico durant la dominació Aragonesa del segle XV , a causa de la pronunciació de double l de la fonètica espanyola en gli.

Vins DOC i DOCG

El aglianico és la vinya principal de l' taurasi , l'únic vi vermell de la Campània que porta la denominació DOCG . També s'utilitza com a vinya principal en els nombrosos vins classificats DOC tal com el Falerna vermell, el Taburno, el Cilento, el Molise Riserva i el Aglianico del Vulture , l'únic DOC de la Basilicata


Villa Raiano - Aglianico from Farm + Cellar on Vimeo.
 

Varietats de Raïm Copyright © 2011 | Template created by O Pregador | Powered by Blogger