El lloc d'origen d'aquesta vinya és Galícia a Espanya. A Galícia arriba des de Portugal. Segons l'Ordre APA/1819/2007, per la qual s'actualitza l'annex V, classificació de les varietats de vinya, del Reial Decret 1472/2000, de 4 d'agost, que regula el potencial de producció vitícola, la torrontés és varietat recomanada per a les comunitats autònomes de Castella-La Manxa (Aris) i Galícia. També està autoritzada a Andalusia, Canàries, Extremadura i Comunitat de Madrid. Es cultiva a la DO Ribeiro (Orense), així com en La Palma, Tacoronte-Acentejo, Valle de Güímar, Valle de la Orotava, Ycoden-Daute-Isora, i Yecla.
El nom Torrontés també s'aplica a quatre varietats utilitzades per elaborar vins blancs a l'Argentina, encara que no estan relacionades amb la varietat espanyola. La més difosa es coneix com Torrontés de Cafayate, encara que les etiquetes en la seva majoria només indiquen "Torrontés". Segons estudis genètics és resultat de la travessa de les varietats Moscatell d'Alexandria i Criolla Chica (coneguda com Mission a Estats Units i com a País a Xile). És considerada la soca Argentina blanca emblemàtica. Es conrea principalment en el Nord-oest argentí, en els Valles Calchaquíes, sobretot a la regió que es troba dins de la Província de Salta propera al poble de Cafayate, a altituds que comunament superen els 1500 i poden arribar als 2.300 metres sobre el nivell del mar. Els vins resultants solen ser secs i molt aromàtics, oferint notes que recorden raïm moscatell i llessamins. Habitualment són d'acidesa moderada o baixa (comparats amb vins blancs d'altres regions del món), i de final més aviat amarg, encara que les versions més polides tendeixen a temperar aquesta característica. Alguns productors elaboren versions dolços de collita tardana.
.
És una soca fragant i afruitat. Es tracta d'una planta d'alta productivitat i que madura aviat. Té raïms de mida gran i poc compactes. Les gotims són de mida mitjana i forma rodona, color groc-ambre. Sol usar barrejada amb altres varietats. Produeix vins àcids i aromàtics, sense molt de cos.
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada