skip to main | skip to sidebar

divendres, 13 d’agost del 2010

Sangiovese, Nielluccio


Sangiovese (amb Barberà) és una de les vinyes més populars a Itàlia, (les àrees cultivades cobrir el 11% dels sòls vitícoles), es cultiva a partir de Romanya a la Campània i és tradicionalment el més popular varietat de raïm a la Toscana. S'usa a centenars de vins, inclosos alguns dels més prestigiosos vins italians: Chianti i Chianti Classico, Brunello di Montalcino, Vi Nobile di Montepulciano, Montefalco vermell, Sangiovese di Romagna i molts altres menys coneguts però igualment vàlids, com ara Morellino di Scansano.
.
En general parlem de Sangiovese, però en realitat aquest terme defineix a un gran nombre de varietats (o clons) en la qual varia al llarg dels segles i en diferents territoris.
A Toscana, per exemple, si es tracta de dues grans famílies: Sangiovese Grosso, que inclou entre d'altres varietats Brunello (utilitzat per a la producció de vi) i Prugnolo Hola (utilitzat per a la producció de Vi Nobile di Montepulciano), i la Sangiovese Piccolo, utilitzat en gran part de la regió. No manca d'interès assenyalar que el Brunello és una derivació de Sangiovese, un mutant específicament identificats per Ferruccio Biondi Santi, el començament del segle passat, en el seu propi manteniment de la Greppo a Montalcino, en un terreny mixt d'auró i vinya de les oliveres. Brunello s'ha convertit en una de les estrelles de l'enologia italiana a través del seu nét, Franco Biondi Santi, després que el vi va ser ofert per la reina Isabel, en un dinar en el Palau de Buckingham, el President Saragat a Diario.
Per aquesta raó, és difícil donar una descripció completa dels vins que l'oferta, que és, sens dubte, algunes de les constants (bo tanins i d'alta acidesa), però pot variar de l'oferta més barata de vi negre fins vins de qualitat superior, a la zona di Montalcino, aquí al 'hàbitat únic dels turons Montalcinesi, produeix un color vermell un dels més apreciats en el món en les estructures, ple de sabor, elegància i capacitat d'envelliment. Trobem des de d'aromes de prunes en els bons fins a suor d'animal en els menys afortunats.

Sangiovese ha assolit en els darrers anys una gran popularitat a Califòrnia, gràcies a l'èxit del concurs internacional de vins "Super Toscanos". Des del Valle de Napa s'ha convertit en més àrees del vi a Califòrnia, des del Comtat de Sonoma a San Luis Obispo.

cat santjoan,, joanic, joanenc, joanillo, bruni
cas bruni; sangiovese; sangioveto
fr brun argente; camarese; sangiovese; sangioveto; vaccareses







 

Varietats de Raïm Copyright © 2011 | Template created by O Pregador | Powered by Blogger