skip to main | skip to sidebar

dissabte, 17 de setembre del 2011

Prieto picudo



Prieto Picudo és una varietat de raïm negre de la qual s'obtenen uns vins amb una lleugera semblança amb els de Tempranillo. És autòctona de la zona de Valdevimbre, Els Otero i la ribera del riu Cea, a Lleó i ocupa en l'actualitat una extensió de 3.000 hectàrees de vinya. En l'actualitat la zona s'emmarca en l'àrea de la Denominació d'Origen Vi Terra de Lleó. Segons l'Ordre APA/1819/2007, per la qual s'actualitza l'annex V, classificació de les varietats de vinya, del Reial Decret 1472/2000, de 4 d'agost, que regula el potencial de producció vitícola, la Prieto picudo és varietat recomanada per a la comunitat autònoma de Castella i Lleó i autoritzada a Andalusia.
El raïm prieto picudo es distingeix fàcilment pel seu raïm premut i les baies amb forma de pinyons i de pell negra blavosa.
La vinya es presenta amb el cap enterrada i les branques esteses per terra, això fa que la seva poda sigui diferent a qualsevol altra, encara que en l'actualitat el mètode de plantació és el comú per a la vinya, en espatllera. Es planta en espatllera, per millorar la seva producció, sense que s'hagi establert que tipus de poda és la més convenient, el més segur és polze i vara, que garanteix una bona producció, però té l'inconvenient d'un bé fer a la poda i posterior lligat.
Amb aquesta raïm es produeix un vi exclusiu de la província de Lleó: "El Vi de Agulla", elaborat amb el mètode "madrea". El procés d'aquest vi consisteix a provocar una segona fermentació lenta, que millora la seva qualitat, donant-li el típic picant del CO 2 natural dissolt, sense arribar a ser escumós. Aquesta segona fermentació s'aconsegueix afegint als mostos, raïms escollides i senceres de Prieto Picudo. Es requereix en tot el procés la major proporció possible de raïm Prieto Picudo.

Sinònims: Castellanas prietas

wikipedia



 

Varietats de Raïm Copyright © 2011 | Template created by O Pregador | Powered by Blogger