skip to main | skip to sidebar

dissabte, 8 d’agost del 2009

Moscatel de Alejandría


Moscatell d'Alexandria o moscatell de Màlaga és una raïm blanc que forma part de la família moscatell de Vitis vinifera. Altres noms amb què és coneguda: Gorda, Gordo Blanco, Hanepoot, Lexia, Moscatell, moscatell de Chipiona, Moscatell d'Espanya, Moscatell de Gra Gordo, moscatell de Setúbal, Moscatell de València, moscatell Gordo, Moscatell Reial, Moscatell Romà, Moscatelón , Muscat, Muscat d'Alexandrie, Samanna, Saralamanna, Setúbal, Zibible i Zibibbo.
.
És cep típicament mediterrània, que necessita sol i la influència del mar. La vinya prospera en un clima càlid i és particularment sensible al fred durant la seva estació de floriment. És sensible a l'oïdi. Té raïms de mida gran i poc compactes. Els gotims són gruixudes, carnoses, color groc pàl lid i amb sabor mescat. Té un gran poder aromàtic i elevat contingut en sucre. Produeix vins molt característics.
.
S'usa en la producció de vins secs, aromàtics i dolços i panses, i com a raïm de taula, el mateix que el moscatell de gra menut.
El vi fet amb moscatell d'Alexandria tendeix a ser dolça amb un sabor a terra. No és particularment aromàtic. En Màlaga el raïm es barreja sovint amb Pedro Ximénez per crear un vi fort que varia en color del daurat al negre fosc. A Austràlia, el raïm s'utilitza sovint en la producció de cream sherry ( "crema de xerès" és una varietat comú de xerès dolç fet a partir de olorós). A Portugal, Vinh Moscatell (vi moscatell) és un vi dolça àmpliament produït a la regió de la península de Setúbal, just al sud de Lisboa, així com en Favaios, Alijó i altres zones del Douro portuguès, en el Portugal septentrional.
 

Varietats de Raïm Copyright © 2011 | Template created by O Pregador | Powered by Blogger