skip to main | skip to sidebar

dissabte, 8 d’agost del 2009

Malvasía Rioja

Sinònims: arinto do dao, assario branco, blanco fino, blanca roja, blanquirroja, boal cachudo, malmsey, malvasía canaria, malvasía fina, malvasía riojana, rojal, subirat, subirat parent y tobia.
.
Aquesta vinya no és molt vigorosa. La seva producció és baixa i tendeix a ser sensible a les malalties. Degut a la seva antiguitat i extensió han sorgit subvariedades, però degut a la poca resistència a les malalties, el cultiu s'ha anat reduint sent substituït per altres varietats més resistents. Té raïm de mida mitjana i poc compacte. És sensible a la podridura.
.
El vi elaborat amb aquesta varietat vitivinícola és anomenat també malvasia, o vi de malvasia. Es produeixen vins de taula blancs, i més rarament negres. També vi de postres i vi generós. A vegades es fa servir el raïm malvasia com a part d'una barreja, com ocorre amb Vin Santo. Normalment, el malvasia és un vi licorós blanc, dolç, olorós i d'alta graduació.
Els vins malvasia es produeixen a Itàlia (incloent Llombardia, Sicília, Lipari, i Sardenya), Eslovènia, Croàcia, Còrsega, la Península Ibèrica, les Illes Canàries, l'illa de Madeira, Califòrnia, Austràlia i Brasil.
A la Edat Mitjana es creia que tenia propietats medicinals i tonificants. És citat a Tirant lo Blanc.
La "malvasia de Sitges" és una varietat de malvasia tradicional de Sitges i comarca, pot ser elaborada com mistela vi dolç, vi sec i també com a vi escumós aromàtic de qualitat. És un vi tradicional que es pren després de les celebracions i de les xatonades.
 

Varietats de Raïm Copyright © 2011 | Template created by O Pregador | Powered by Blogger