skip to main | skip to sidebar

diumenge, 15 de febrer del 2009

Listán negro - Almuñeco

From 100725 Dinastia Vivancos

Listan negra és una varietat de raïm negre molt conreada a les Illes Canàries, sobretot a Tenerife, on és el raïm més important en diverses denominacions d'origen com Tacoronte-Acentejo, Abona i Valle de Güímar.

Es troba molt ben adaptada al sòl volcànic ia créixer en alçada, des de 100 a 1000 metres sobre el nivell del mar, sent les Illes Canàries el seu hàbit natural. De bona fertilitat i amb alt rendiment, resisteix bé la sequera i certes malalties, ja que és sensible al oïdi i a les arnes del raïm. Es pot millorar la seva producció amb un lleuger reg per goteig, ja que el clima de les illes a vegades pot ser advers i dificultar la seva correcta maduració. De porte alçat i circells llargs, els seus raïms són mitjans i compactes, amb baies esfèriques de mida mitjana i un color blau negrós.

Els vins obtinguts presenten bon grau d'alcohol i acidesa equilibrada, de vegades una mica baixa, en les seves diferents elaboracions, des vins joves, amb maceració carbònica, amb criança i fins i tot vins dolços. Encara que la seva intensitat colorant no és elevada, les seves aromes a fruits negres són destacats, notes minerals, així com cert aroma a "pols volcànic" que els fa únics. En boca són envoltants i amb taní polit, i quan l'acidesa és baixa es barreja en petita quantitat amb altres varietats de la zona, encara que el més habitual és trobar-la en vins monovarietals.

.
Sinònims:
almuñeco (La Palma), forestera de Tegueste, forastero negro, listán morado, listán prieto, mollar cano,1 mollar negro y negra común (Lanzarote).

 

Varietats de Raïm Copyright © 2011 | Template created by O Pregador | Powered by Blogger