Sinònims: albán, albar, doradillo, dorado, horgazuela, jerez, jerez fina, listán (en Jerez y en Canarias), listán blanco, listán común (todo ello, para diferenciarla de la variedad listán negro), palomino de Chipiona, palomino de Jerez, palomino del pinchito, palomino fino y tempranilla blanca.
.
Varietat de raïm blanc que podem trobar a les Illes Canàries majoritàriament i en totes les seves denominacions d'origen, morfològicament és molt semblant a la Palomino d'Andalusia o llistes de Huelva, encara que la seva expressió aromàtica mineral és major..
Varietat més cultivada a les Illes Canàries degut a les seves altes produccions, és bastant resistent a malalties, excepte a Botrytis quan les pluges són abundants. També és resistent a la sequera i de fertilitat alta, madura molt aviat a causa de les altes temperatures del clima en el qual es desenvolupa. Prefereix sòls lleugers i frescos on creix bé en espatllera, encara que és capaç d'adaptar-se a gairebé qualsevol tipus de sòl, excepte aquells amb alt contingut en calcària. El seu port és a mitja alçada, amb circells llargs i trifurcados, amb un raïm cilíndric, llarg i poc compacte, sent ample a les espatlles. La baia és de mida mitjana a gran, esfèrica, de pell fina i color groguenc en la seva maduració.
.
Els vins monovarietals de Llista blanc presenten bona acidesa i bon grau alcohòlic, són glicèrids en boca i amb un final secant i quelcom ardent. Les seves aromes minerals exclusius de les Illes Canàries, els fa únics.
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada