skip to main | skip to sidebar

dimarts, 18 de maig del 2010

Godello

From 100725 Dinastia Vivancos

La Godello s'uneix al panorama de ceps blanques d'alta qualitat originàries de Galícia, al costat de les Albariño, Torrontés i Treizadura, per donar lloc a vins de marcat aroma, gran paladar i equilibri, que es caracteritzen per un lleuger perfum floral no massa defensat , però molt delicat, i per un gust untuós, ric en matisos ràpids. Com a les seves companyes, participa de la recuperació del panorama autòcton gallec, un tant oblidat després de la crisi fil loxera quan es va escometre la renovaci6n de la vinya amb ceps empeltades sobre plantes americanes, però diferents a les que existien anteriorment.
Dins dels actuals esforços per tornar al marc varietal tradicional, la Godello comença a sortir de l'oblit per tornar a participar en l'elaboració dels vins blancs de Ribeiro i, molt especialment, s'està incentivant la replantació a la comarca de Valdeorras.
Zona d'influència
A Galícia, la seva zona d'influència s'estén des del Rosal a la província de Pontevedra, fins Valdeorras, a la part est de Orense; i pot trobar també una mica més al sud a Betanzos i en la Vall de monterrey concretament a Verín. En Lleó té certa importància en el Bierzo on s'utilitza per elaborar els millors blancs de la regió, de gran personalitat i consistència a la boca. Més interessant encara poden resultar seus veïns de Valdeorras.
Terreny
Gràcies a la situació de la regió en una depressió travessada pel riu Sil ia les seves bones condicions geogràfiques i climàtiques, es perfila un interessant futur en la vinificació de blancs a partir de la Godello. Aquests vins es caracteritzen pel seu color groc palla amb matisos verds i la seva aroma a fruites madures; resulten força harmoniosos i ofereixen un bon equilibri entre cos i acidesa natural. Poc a poc comencen a despertar, una cosa oscurecidos potser per l'ombra omnipresent de l'Albariño, però moltes cellers i cooperatives de la zona s'han acollit a la DO Valdeorras per tal d'elaborar blancs a partir d'aquesta soca i la importància ressalta Alain Huetz de Lemps quan diu que "la Godello és a Galícia la qual cosa la Verdejo a Castella".
Coneguda també com Verdello, és una de les varietat que més precoçment maduren a Galícia. No té especial predilecció per un tipus concret de terreny, però dóna el millor de si en els sòls secs, davant dels més humits on augmenta el vigor i els rendiments, amb el consegüent descens de la qualitat. S'obtenen mosts amb bones graduacions, entre 11 i 13 graus, podent arribar fins i tot els 14 a les zones més càlides, i amb bons índexs d'acidesa que oscil len entre 5,5 i 7,5 en òptimes condicions climàtiques. Si es produeix una sobremaduració el vi perd part de la seva distinció aromàtica.
FITXA AMPELOGRÁFICA. Godella (Verdello)
SINONIMIAS: Agudello o Agudelo (la Corunya i Orense), Ojo de Gallo (Orense) i Verdeo (Orense)
PERÍODE VEGETATIU: Brotació entre primerenca i tardana i maduresa mitjana.
RENDIMENT: 3 a 3,5 kg / cep.
VULNERABILITAT (Criptogamias): Resistència al plasmopara vitícola: Nul la (mitjana)
Resistència al melura: Nul la (mitjana)
Resistència a la Botritys cinerea: Nul·la
Grau de resistència a la Botritys: Baixa
CARACTERÍSTIQUES DEL RAÍM
Tamany molt petit, compacitat mitjana, forma variable cònic curt, cilíndric doble amb ales.
CARACTERÍSTIQUES DE LA BAIA:
Mida: Mitjana
Forma: Elíptica curta
Color de l'epidermis: Verd groga
Color de la polpa: No acolorida
Sabors particulars: Cap
Presència de llavors: Presents
Estries transversals a la cara dorsal de la llavors: Absents
Separació del pedícelo: Difícil
Grau de separació del pedícelo: Mig
MOST
Contingut en sucre del most: Elevat
Acidesa total del most: Mitja - elevada
ALTRES DADES:
Vocació Enològica preferent: varietal. Qualitat Enològica: Excel lent
Comentari expert
Comentari de D. Jose Hidalgo Togores
Godello: varietat blanca originària de la comarca orensana de Valdeorras, els seus raïms són petits amb grans de raïm líptiques i de color verd. Produeix vins d'una gran personalitat amb aromes a pètals de rosa, fenc i boix, harmonitzats amb tons de fruita tropical d' litxi i paraguaiana. Es tracta de la varietat gallega blanca més continental, amb una excel lent harmonia en les sensacions gustatives i la millor aptitud d'envelliment de totes les raïms blanques cultivades en la peninsula iberica.
Destacat enolèg espanyol, actualment director de Bodegas Bilbainas a Haro i Cellers Legaris a Ribera de Duero, ambdues del Grup Codorniu i autor del Tractat d'Enologia 2003 i del'Tomo 1 hem tret el text anterior
FONT: Viña Somoza

Ficha MAPA 
 

Varietats de Raïm Copyright © 2011 | Template created by O Pregador | Powered by Blogger