Xarel·lo és una varietat de raïm catalana, que es cultiva a les D.O. Alella, Binissalem, Costers del Segre, Penedès y Tarragona, també la trobem a la resta de Catalunya i Mallorca. És una de les tres varietats amb les que s'elabora el cava, juntament amb el macabeu y parellada.
.
És una varietat de fertilitat mitjana borrona tard cosa que la fa menys susceptible a les gelades primaverals, encara que si és molt sensible al oïdi i als àcars. De maduració primerenca, es desenvolupa millor en sòls frescos on la textura del mateix no sigui molt compacta.
.Els gotims, de color groc ambarí, són de mida mitjana amb forma esfèrica lleugerament acuminats, sent el raïm també de mida mitjana, molt estret i de forma ovoidals. Els vins monovarietals són poc aromàtics, de bon grau alcohòlic i acidesa, cosa que fa que aguantin bé la bóta.
.
Els aromes que podrem trobar en els vins fets amb Xarel·lo poden ser entre d'altres:
- Cítrics.
- Flors.
- Litxis.
- Poma verda.
- Mineral, pedra.
- Fenc.
cas doradillo (o -lla); lanjarón; plateado; xarel·lo.
cat xarel·lo, pansa (blanca), pansa valenciana, panser (blanc), pansal (blanc), pansalet, cartoixà, premsal (blanc), premsal moll, palop, planta valenciana, planta bona.
Fitxa ampelogràfica MAPA
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada