skip to main | skip to sidebar

dilluns, 7 de febrer del 2011

Xarel·lo - Pansa Blanca - Premsal Blanc


Xarel·lo és una varietat de raïm catalana, que es cultiva a les D.O. Alella, Binissalem, Costers del Segre, Penedès y Tarragona, també la trobem a la resta de Catalunya i Mallorca. És una de les tres varietats amb les que s'elabora el cava, juntament amb el macabeu y parellada.
.

És una varietat de fertilitat mitjana borrona tard cosa que la fa menys susceptible a les gelades primaverals, encara que si és molt sensible al oïdi i als àcars. De maduració primerenca, es desenvolupa millor en sòls frescos on la textura del mateix no sigui molt compacta.
.
Els gotims, de color groc ambarí, són de mida mitjana amb forma esfèrica lleugerament acuminats, sent el raïm també de mida mitjana, molt estret i de forma ovoidals. Els vins monovarietals són poc aromàtics, de bon grau alcohòlic i acidesa, cosa que fa que aguantin bé la bóta.
.

Els aromes que podrem trobar en els vins fets amb Xarel·lo poden ser entre d'altres:
  • Cítrics.
  • Flors.
  • Litxis.
  • Poma verda.
  • Mineral, pedra.
  • Fenc.
Com a detall alhora de pensar els copatges per fer cava: el Xarel·lo aporta acidesa, el Macabeu melositat i la Parellada aporta lleugeresa, perquè és poc àcid, i inestable.

cas doradillo (o -lla); lanjarón; plateado; xarel·lo.
cat xarel·lo, pansa (blanca), pansa valenciana, panser (blanc), pansal (blanc), pansalet, cartoixà, premsal (blanc), premsal moll, palop, planta valenciana, planta bona.




Fitxa ampelogràfica MAPA
 

Varietats de Raïm Copyright © 2011 | Template created by O Pregador | Powered by Blogger