skip to main | skip to sidebar

dissabte, 8 d’agost del 2009

Sultanina, Thomson seedless


Sultanina és una varietat de cep blanca utilitzada per a la producció de panses. No té llavors. El seu origen és turc o iranià. Dóna el seu nom a les passes que amb ella es fan: panses sultanes, que solen ser més petites que les panses habituals. La passa Sultana es exportava des de l'Imperi turc otomà cap als països de parla anglesa, d'aquí el seu nom de Sultana o sultanina. Turquia i Austràlia són actualment els principals productors.
Les panses sultanes tenen un sabor únic i delicat, especialment destacat per la seva dolçor i color daurat.
Segons l'Ordre APA/1819/2007, per la qual s'actualitza l'annex V, classificació de les varietats de vinya, del Reial Decret 1472/2000, de 4 d'agost, que regula el potencial de producció vitícola, es tracta de varietat recomanada per a la producció de panses a Espanya, i també com a raïm de taula.
En els Estats Units es cultiva amb el nom de Thompson Seedless, batejada pel viticultor William Thompson, que va ser dels primers viticultors de Califòrnia ia qui a vegades s'atribueix la introducció d'aquesta varietat. Segons el Codi de normes federals nord-americà, Sultana i Thompson seedless són sinònims. Virtualment tota la producció de panses de Califòrnia (aporximadamente el 97% en 2000) i més o menys un terç de la total regió de vinya de Califòrnia és d'aquesta varietat, fent d'ella la més àmpliament plantada.
 

Varietats de Raïm Copyright © 2011 | Template created by O Pregador | Powered by Blogger