skip to main | skip to sidebar

dissabte, 13 d’octubre del 2012

Malvasia


Malvasia

Varietat de raïm blanc originària del Mediterrani, es creu que de Grècia, el seu cultiu està molt estès al llarg de tot el món, destacant la seva presència a Itàlia, al Piemont, Sicília i Sardenya; a Portugal, on s'utilitza com a matèria primera per a l'elaboració del vi madeira; i a Espanya, cultivada a Canàries i Zamora i en algunes denominacions d'origen com Penedès, Tarragona o València, on és la varietat de raïm principal.

Posseeix baies de mida mitjana i elipsoidals, de color groc daurat, raïm més aviat gran i poc atapeït i és susceptible a l'oïdi i altres malalties de la vinya.

La Malvasia produeix de manera natural vins de baixa acidesa i rics en sucre, amb certa neutralitat en boca, almenys en els vins secs, ja que també es poden elaborar vins dolços a causa del seu elevat contingut en sucre. Així, els vins obtinguts tenen un color groc-verdós, amb aromes afruitats no molt intensos, que es transforma ràpidament en daurat al deixar amb criança en bótes de roure, obtenint vins molt valorats en el mercat.

El vi Malvasia de Sitges s'elabora només a partir de la varietat del seu mateix nom, la malvasia de Sitges, molt diferent d'altres com la Rioja, la subirat, la malvasia de Manresa o altres. Les peculiaritats de la malvasia de Sitges vénen donades per la vegetació, la seva verema més tardana, l'alt grau i acidesa, la seva sensibilitat al oïdi i la seva situació de proximitat al mar.

A la Mediterrània trobem Malvasia com les italianes de Carzoso, Chianti, les croates (Istria), les de Còrsega (Vermentino), Sardenya (Bosa), Mallorca (Banyalbufar) i València i, més enllà de la Mediterrània, a les Canàries, Portugal i Castilla La Manxa.

Són sinònims: subirat, subirat parent, parent, santjaume, rojal, roget, fumat, jaumet, jaumenc, jaumí.

fitxa MAPA Malvasía de Sitges



 

Varietats de Raïm Copyright © 2011 | Template created by O Pregador | Powered by Blogger