Chenin blanc o, simplement, Xenin, és una soca de raïm blanc (Vitis vinifera). També es coneix amb altres noms: Pineau d'Anjou, Pineau de la Loire, Pineau Vert, Pinot Blanc, Rousselin, Steen i Tite d'Crab.
.
Les principals regions i països productors són: França, Sudàfrica, Califòrnia (EUA), l'Argentina i Xile.
És originària d'Anjou (vinya de la vall del Loira, a França). Està atestiguada en Anjou des del segle IX. S'hauria obtingut per selecció, a partir de la Chenin noir. En els segles següents, es va estendre a la Turena on va obtenir el seu nom actual, probablement del Mont Chenin, segons una de les seves possibles etimologies.
Després de la Revocació de l'Edicte de Nantes, alguns hugonots van trobar refugi a Sud-àfrica. Van portar amb si aquesta soca, i la van plantar en aquella regió del món. Avui en dia, la superfície conreada en aquest país africà és el doble que la del Loira.
Pel que fa a Espanya, i segons l'Ordre APA/1819 / 2007, de 13 de juny (BOE del dia 21), aquesta varietat vinifera està autoritzada a Aragó i en Catalunya. Forma part de les denominacions d'origen Alella i Somontano.
La Chenin va ser igualment duta a Austràlia des del segle XIX. En l'actualitat, està ben representada en els nous països vitícoles: Argentina, Xile, Califòrnia, Nova Zelanda, Austràlia i Sudàfrica. Per exemple, a Sud-àfrica, amb un 30% de la vinya, és una de les varietats més cultivades, amb el nom de Steen. A França, està present sobretot a la regió d'origen, el valle del Loira on és una de les varietats blanques més característiques.
.
Els seus raïms són de mida mitjana i compactes. Les gotims són de mida mitjana i color daurat. Les seves característiques aromàtiques són netament fruiters. Les seves característiques de sabor són netament seques.
.
És una de les més difoses per fer vins blancs, de la qual s'obtenen blancs secs, semisecs i dolços. En alguns casos es fa servir com a base per obtenir escumosos o xampanys. A la vista es presenta amb un color groc verdós tènue, de vegades amb reflexos daurats.
Els aromes principals són la avellana, lligabosc i pa de pessic i els complementaris de Damasc, Durazno, mànec, mel, Ananas, acàcia, fruites confitades.
En boca, juntament amb una acidesa equilibrada, apareixen els sabors de poma, fenc, palla humida, nous, avellanes i mel. Són vins són atractivament fruitats i lleugers, sempre amb bona acidesa que els proporciona frescor.
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada